lördag 30 april 2011

Oärlig och osaklig debatt i Strängnäs kommunfullmäktige

Följande skickades som replik på de artiklar som David Aronsson (Vänsterpartiet, Strängnäs) har skrivit och som publicerats i E-kuriren. Se här och här.

Då  E-kuriren valt att inte publicera eller att svara oss, publicerar vi här istället.

Insändaren:

Vid kommunfullmäktiges sammanträden i Strängnäs har vi Sverigedemokrater gång på gång upplevt att politiker från andra partier på ett oärligt sätt påstått att vi har helt andra åsikter om flyktingmottagning än vi egentligen har, och det gör att vi tvingas dementera dessa påståenden istället för att föra en saklig debatt. Samma sak upplever vi när vi läser insändare, debattartiklar och bloggar. Argumentationen bygger gång på gång på felaktiga påståenden om vår politik när det gäller flyktingmottagning.


Vi kan inte tro annat än att detta handlar om en medveten retorik, avsedd att svartmåla oss som parti och kringgå sakfrågan, och vi vill nu därför en gång för alla klargöra våra ställningstaganden.


SD Strängnäs säger till att börja med inte nej till alla former av flyktingar till kommunen. Däremot anser vi att formerna för flyktingmottagning skall analyseras och konsekvensutredas, och att kostnaden för flyktingmottagningen skall redovisas för kommuninvånarna. Vi i SD Strängnäs har redovisat att kommande kostnader för flyktingar, och för de människor som kommunen felaktigt kallar flyktingar, uppgår till 10 tals miljoner över en kommande 6 års period, och vi anser att dessa miljoner i första hand skall gå till kommunens äldrevård samt till skolan.


Vidare menar vi i SD Strängnäs att för en betydligt mindre summa pengar kan avsevärt fler nödställda hjälpas i de flyktingläger som finns runt om i världen. Detta utgör en betydligt större humanitär insats för de människor som är i allra störst behov av hjälp.


Avslutningsvis har SD Strängnäs anklagats för att ställa grupp mot grupp, men är det inte precis det som sker redan nu? Fler flyktingar ger mindre resurser till äldre och skola! Vi vill se en annan prioritering där skola, vård och omsorg går först, och vi arbetar för att fler partier ska välja att göra denna enligt oss självklara prioritering.


Stefan Jacobsson
Roger Richthoff
SD Strängnäs

Ps. Läs gärna interpellationen här och svaret från Jens Persson, kommunstyrelsens ordförande Ds

torsdag 28 april 2011

Motion om flyktingmottagande till Strängnäs Kommun

Sveriges massinvandrings-politik har inneburit stora påfrestningar för landet som helhet och vissa kommuner i synnerhet. SD vill inte stänga gränserna , det bör påpekas, men Sverige kan inte fortsätta att tillåta massinvandring i sin nuvarande form.


Sverige är på väg, och kommer ,med nuvarande invandringspolitik ,ha bytt ut sin befolkning inom 50 år.
Vill verkligen Svenska folket det?

Alla partier är överens om att invandringspolitiken/integrationspolitiken har misslyckats , men enbart SD har konkreta förslag till förändring av densamma.

Det är gyllene tider för flyktingsmugglare . Migrationsverket bedömer att det kanske är så att nästan alla Afghaner som har kommit till Sverige , har gjort det med hjälp av smugglare. Att smuggla människor är en miljardindustri. Antalet krigsförbrytare i Sverige kan uppgå till 1500 som flytt från väntade straff i sina hemländer, uppehåller sig i frihet i Sverige och i många fall försörjs med bidrag av svenska skattebetalare.

Denna uppskattning av antalet gjordes 2007 när Migrationsverket, Polisen och Åklagarmyndigheten publicerade rapporten Internationella förbrytare i Sverige.


På Migrationsverket hemsida kan man läsa följande:
”Om du har begått något brott kan du ändå bli svensk medborgare, men då måste du vänta en tid.
Hur länge du måste vänta beror på vilket straff du fick”


Migrationsverket redovisade 2007 att av de 18500 irakier som anlände det året –saknade 95% pass.
Samtliga 3300 somalier saknade pass.
I USA hade man 2008 satsat på DNA –testning av afrikanska anhöriginvandring, 80 % visade sig vara bedragare-släktskap kunde inte fastslås. ( ur skriften ”immigrationsfakta”)

I Sverige är det alltså möjligt att få PUT (Permanent Uppehållstillstånd) utan att det klarlagts vem man är.


Sverigedemokraterna föreslår:

 SD hemställer att Strängnäs Kommunfullmäktige beslutar om en omförhandling av avtalet med 
migrationsverket och kräver att om Strängnäs kommun skall ta emot invandrare så ska det vara:

-          Kvotflyktingar .
-          Inga krigsförbrytare till Strängnäs kommun.


SD hemställer vidare att kommunfullmäktige uppdrar till Kommunstyrelsen att utvärdera tidigare mottagning av invandrare innan ytterligare mottagning sker.

Utvärderingen skall ge svar på:

-          Kostnader för invandringen.
-          Hur har integrationen av tidigare i kommunen mottagna invandrare skett?
-          Invandrares brottsstatistik/i jämförelse med svenskar.
-          Invandrares syn på Strängnäs mottagning av desamma.
-          Hur många arbetar och är självförsörjande efter 2 ,3,4,5,6 respektive 7 år?
-          Har invandrarna bosatt sig koncentrerat med sin etnicitet som grund?



Med en utvärdering som beslutsunderlag kan beslut om ytterligare mottagning fattas.

För att stärka Strängnäs medborgares inflytande bör en möjlighet för medborgarna att rösta i denna fråga aktualiseras.


Stefan Jacobsson & Roger Richthoff
PS Denna motion har här kortats ned, men text har inte ändrats DS


ekuriren; ekuriren; dn;

Motion gällande ny satsning på administrativt stöd i skolan

Under åren som gått den senaste tiden så har ungdomsarbetslösheten tyvärr bara ökat i Sverige. Den stora avgången av 40: talister har inte gett den önskade effekt som man trodde. När halva tiden av den stora avgången redan har skett så har arbetslösheten bara ökat. Detta beror på att jobb rationaliseras bort, och att tekniken tar över. Våra stackars ungdomar som kommer ut från grundskola eller gymnasium möts av mycket tuffa krav eller kalla handen. Många av jobben som finns idag kräver erfarenhet vilket de aldrig får chans att få.

Förslag

Vi har ett förslag på hur några av dessa ungdomar kan ges chans att komma in i arbetslivet. Vi vill utarbeta ett pilotprojekt som sedan kan bli ledande.

Lärare idag arbetar i genomsnitt 40 % med administrativa uppgifter. För 10 år sedan var det runt 20 %. Detta innebär att utbildade pedagoger lägger 20 % mindre av sin tid på det pedagogiska arbetet till eleverna. Vilket företag hade godkänt den kvalitetsnedgången? Alla företag med självaktning låter specialister sköta sitt jobb med assistans av medhjälpare.


Vår ide är att anställa en ”administrator” på varje skolenhet som sköter de uppgifter som inte kräver pedagogisk personal.

Idag arbetar en lärare med matvakt, rastvakt, kopiering, laminering, duschvakt, bussvakt, städning osv. . Ungdomarna kommer in i arbetslivet, de får arbetslivserfarenhet samt skolan får i framtiden potentiella vikarier som kan regler och känner till skollokaler och elever. Självklart skall det finnas en morot för dem att ställa upp, typ den ersättning de har idag samt 3-4000 extra i månaden under den tillfälliga anställningen.


En skola och rektor är tillfrågade och ställer sig positiva på att ställa upp på detta pilotprojekt. Stallarholmsskolan med tillfrågad rektor (Tor Ahlmark) har 2 skolenheter i åk 1-9 och skulle därför kunna ta emot 2 personer. Den ekonomiska biten är minimal men vinsten är enorm för personal samt elever.



Sd Strängnäs föreslår att fullmäktige beslutar:
Att uppdra Kommunstyrelsen se över den ekonomiska frågan samt försäkringsfrågan för ”administratorerna” enligt skollagen och dyl. regelverk . Eller sända motionen vidare till berörd instans exempelvis BUN.
                 
Stefan Jacobsson & Roger Richthoff

Motion till Kommunfullmäktige gällande skolan

Läskunskapen hos barnen i Sverige blir sämre hela tiden.
Enligt SCB:s PRESSMEDDELANDE 7 december 2010
15-åringars läsförståelse har försämrats
Svenska 15-åringars läsförståelse och kunskaper i matematik har försämrats under 2000-talet. I naturvetenskap presterar svenska elever idag under det internationella genomsnittet. Den svenska skolan har också blivit mindre likvärdig och de elever som inte når upp till en grundläggande läsförståelse har blivit allt fler. 

PISA är en OECD-studie som mäter kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. 


Detta är inte godtagbart att våra barn ges så dålig start. Lärarna kan inte göra mer än att ge bästa möjliga miljö. Men då klasser redan i åk 1 ligger på runt 25 barn säger det sig självt att alla barn inte blir sedda eller hörda varje dag samt får absolut inte den hjälp de behöver. Att gå flera år i skolan och inte få chans att lära sig läsa är inte acceptabelt. Lärarna har under flera år velat lägga mer tid och pengar på de små barnen men det verkar inte som de blivit hörda.


Vad kan då göras åt problemet? . Vi vill starta upp ett pilotprojekt. Nya Zeeland arbetar efter en läsmetod som kallas KIWI-metoden.( Placering 5 i läsförståelsetest av 65 länder i världen). Utan att gå djupare in på hur den fungerar så ser man till varje barn individuellt och ser till helheten för barnet. Man satsar mycket ekonomiskt och resursmässigt på de tidiga åren. Alla personer (speciellt äldre) kallas in till klassen där barnen får läsa sagor och höra dem berättas av dessa personer.


I Strängnäs kommun har i en del klasser utarbetat klassmorfar systemet med en äldre person som sitter med och hjälper läraren vissa timmar. Detta vill vi utveckla fullt ut. Varje klass skall få chans till en Klassmorfar/mormor som kan komma flera dagar i veckan. Läsa med barnen och lyssna på dem så att de får lära sig uttrycka sig i ord och utveckla tal, läs, lyssna och skrivförmåga. Basala kunskaper för att lyckas i skolan och livet.


 Alla barn har även större chans att bli hörda och sedda varje dag och mår bättre psykiskt.
Ge dessa personer ekonomisk ersättning (timbaserad lön) och låt dem som vill dryga ut sin pension. Samt att berika samhället med kontakter mellan äldre och barn samt öka chanserna för dessa barn att lyckas i livet.
Den ekonomiska aspekten är försumbar jämfört med kostnaderna i slutändan om vi inte gör något åt detta redan nu.

En skola och rektor är tillfrågade och ställer sig positiva på att ställa upp på detta pilotprojekt. Stallarholmsskolan med tillfrågad rektor (Tor Ahlmark) har 14 klasser i åk 1-9 och skulle därför kunna ta emot 14 personer.



Sd Strängnäs föreslår att fullmäktige beslutar:
Att uppdra Kommunstyrelsen se över den ekonomiska frågan samt försäkringsfrågan för ”klassmorfar/mormor” systemet enligt skollagen och dyl. regelverk . Eller sända motionen vidare till berörd instans exempelvis BUN.


Stefan Jacobsson  &   Roger Richthoff

tisdag 26 april 2011

Motion om Äldrevården i Strängnäs kommun

Äldrevården inom Strängnäs kommun uppfyller, enligt Sverigedemokraterna, inte de mest elementära krav som kan och bör ställas.


Personalen som arbetar på de olika äldreboendena omfattas inte av SD kritik i denna motion.

De äldre har inte möjlighet att regelbundet komma ut i friska luften, ej heller anordnas olika aktiviteter, såväl inom som utanför boendet, i tillräcklig omfattning.
Rent ekonomiskt kan det rimligen inte finnas någon som helst begränsning. Kommunfullmäktige har beslutat att gladeligen spendera, över tiden, 10 tals miljoner på så kallade flyktingar eller ”nyanlända”.

På de så kallade ensamkommande flyktingbarnen spenderas också omfattande resurser.
Som kryddan på verket anser sig politikerna värda stora höjningar av sina ersättningsnivåer och skapar nya kommunalrådsposter, allt i girighetens tecken.
Sverigedemokraterna förordar en helt annan prioritering av kommunens resurser. Aldrig ska våra äldres levnadsförhållanden få stå tillbaka på grund av resursbrist, av orsaker beskrivna ovan.

Sverigedemokraterna yrkar att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att tillsätta en utredningsgrupp som inom fem månader skall redovisa för kommunfullmäktige resursbehov och förbättringsförslag för de olika äldreboenden. 

Följande punkter skall minst ingå i utredningsgruppens redovisning:

- Utevistelse skall möjliggöras för de äldre minst varannan dag.
- Vilka aktiviteter önskar de äldre få tillgång till.
- Möjligheter till samordning av olika aktiviteter såväl inom som mellan de olika   äldreboendena.
- Andra önskemål som de äldre önskar få genomförda.
- Resursbehov uppdelat på förbättringsförslagen.
- Tidplan för införandet av förbättringsförslagen för respektive boende.
- Hur regelbunden uppföljning skall ske.


SD är naturligtvis beredd att leda en sådan grupp.
Som sagt ekonomiska resurser saknas inte i kommunen det är en fråga om prioriteringar.


Roger Richthoff & Stefan Jacobsson