torsdag 28 april 2011

Motion gällande ny satsning på administrativt stöd i skolan

Under åren som gått den senaste tiden så har ungdomsarbetslösheten tyvärr bara ökat i Sverige. Den stora avgången av 40: talister har inte gett den önskade effekt som man trodde. När halva tiden av den stora avgången redan har skett så har arbetslösheten bara ökat. Detta beror på att jobb rationaliseras bort, och att tekniken tar över. Våra stackars ungdomar som kommer ut från grundskola eller gymnasium möts av mycket tuffa krav eller kalla handen. Många av jobben som finns idag kräver erfarenhet vilket de aldrig får chans att få.

Förslag

Vi har ett förslag på hur några av dessa ungdomar kan ges chans att komma in i arbetslivet. Vi vill utarbeta ett pilotprojekt som sedan kan bli ledande.

Lärare idag arbetar i genomsnitt 40 % med administrativa uppgifter. För 10 år sedan var det runt 20 %. Detta innebär att utbildade pedagoger lägger 20 % mindre av sin tid på det pedagogiska arbetet till eleverna. Vilket företag hade godkänt den kvalitetsnedgången? Alla företag med självaktning låter specialister sköta sitt jobb med assistans av medhjälpare.


Vår ide är att anställa en ”administrator” på varje skolenhet som sköter de uppgifter som inte kräver pedagogisk personal.

Idag arbetar en lärare med matvakt, rastvakt, kopiering, laminering, duschvakt, bussvakt, städning osv. . Ungdomarna kommer in i arbetslivet, de får arbetslivserfarenhet samt skolan får i framtiden potentiella vikarier som kan regler och känner till skollokaler och elever. Självklart skall det finnas en morot för dem att ställa upp, typ den ersättning de har idag samt 3-4000 extra i månaden under den tillfälliga anställningen.


En skola och rektor är tillfrågade och ställer sig positiva på att ställa upp på detta pilotprojekt. Stallarholmsskolan med tillfrågad rektor (Tor Ahlmark) har 2 skolenheter i åk 1-9 och skulle därför kunna ta emot 2 personer. Den ekonomiska biten är minimal men vinsten är enorm för personal samt elever.



Sd Strängnäs föreslår att fullmäktige beslutar:
Att uppdra Kommunstyrelsen se över den ekonomiska frågan samt försäkringsfrågan för ”administratorerna” enligt skollagen och dyl. regelverk . Eller sända motionen vidare till berörd instans exempelvis BUN.
                 
Stefan Jacobsson & Roger Richthoff

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar