tisdag 5 juli 2011

Arbetskraftsinvandring - Statistik till förfogande

Migrationsverket släpper nu färsk statistik som beskriver att allt fler väljer att komma till Sverige för att arbeta, men är detta i huvudsak kompetenser som vi saknar?

Migrationsverket skriver:


"Allt fler arbetskraftsinvandrare till Sverige


Trenden att fler kommer till Sverige för att arbeta håller i sig. Migrationsverkets statistik över det första halvåret visar också att allt fler anhöriga till arbetstagare nu följer efter. Ökningen är markant.
Om man bortser från säsongsarbetare så har 6 706 arbetstagare från länder utanför EU fått tillstånd för arbete i Sverige hittills i år. Det är en ökning med ungefär 34 procent jämfört med första halvåret i fjol då antalet var 4 992.

De flesta arbetstagare är IT-specialister (1 269), anställda inom storhushåll och restaurang (792) och städare med flera (494).
Vissa grupper har ökat mer än andra. Så har till exempel antalet tillstånd till frisörer och annan servicepersonal ökat från 68 till 140. Antalet säljare, inköpare, mäklare har ökat från 79 till 151. Köks- och restaurangbiträden samt städare m.fl. hör också till de kategorier som ökat mest procentuellt.  

Fler anhöriga till arbetstagare

En tydlig trend är att allt fler anhöriga till arbetstagarna nu följer efter till Sverige. Hittills i år har 5 271 personer sökt uppehållstillstånd som anhöriga till arbetstagare eller forskare. Det är en ökning med 81 procent jämfört med första halvåret i fjol då 2 915 anhöriga hade ansökt. I topp bland de länder som arbetstagarna och deras anhöriga kommer ifrån hittar vi Indien följt av Kina och därefter Turkiet och Syrien"




Slår man ihop de som är anställda inom storhushåll och restaurang med städarna så visar sig detta vara den största grupperingen arbetstagare nämligen: 1290 stycken men genom en kreativ kategorisering så kan man istället framhärda att den största grupperingen är IT-specialister.


Mot detta skall givetvis vår omfattande arbetslöshet ställas. Så sent som 19 feb 2008 sa vår migrationsminister så här i frågan om arbetskraftinvandring: "De grundläggande förutsättningarna skall vara att det finns ett behov på arbetsmarknaden"

Tycker verkligen Nya Moderaterna detta är rimligt istället för att anställa de tusentals arbetslösa som vi redan har? Nej här har regeringen öppnat upp för ännu en dörr till Sverige, men till vilken nytta?


Vad håller Regeringen på med?

Läs gärna Affes Statistikblogg för mer information.. här och här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar